Hautajaiset korona-aikana

13.04.2021

Koko maailma on myllerryksessä pandemian myötä, ja se vaikuttaa sekä näkyy myös hautajaisten järjestämisessä. Siunaus- ja hautausprosessin vaiheisiin korona ei vaikuta, mutta jäähyväisten jättö voi olla erilainen kokemus verrattuna siihen, mihin olemme tottuneet. Erilaiset rajoitukset voivat ymmärrettävästi aiheuttaa omaisille ylimääräistä huolta. Me haluamme osaltamme auttaa järjestämään tilaisuuden, joka vastaa mahdollisimman hyvin toiveitanne.

Mitä hautajaisjärjestelyissä tulisi pandemian aikana ottaa huomioon?

Näinä aikoina maskit ovat tavallinen näky hautajaisissa, ja käsihygieniaan kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Suurin muutos, ja mahdollisesti myös haaste hautajaisiin liittyen on kuitenkin vieraiden rajoitettu määrä. Suositukset ja rajoitukset ovat vaihdelleet pandemian aikana, mutta valintojen tekeminen on ollut osa vieraslistan suunnittelua jo pitkään. Hautajaisia järjestäessä on siis huomioitava kyseisellä hetkellä voimassa olevat rajoitukset sekä ohjeet. Tarkemmista yksityiskohdista on hyvä keskustella seurakunnan kanssa.

Koronavuoden aikana on kuitenkin kehitetty vaihtoehtoisia tapoja perinteiselle siunaukselle ja muistotilaisuudelle. Osa on kokenut miellyttävimmäksi tavaksi järjestää siunaus ajallaan pienelle väkimäärälle intiimisti, ja jättää muistotilaisuus tai muistelot myöhempään ajankohtaan, jolloin on mahdollista kokoontua turvallisesti hieman isommallakin ryhmällä. Osa taas on pitänyt myös muistotilaisuuden pienenä ja intiiminä, ja toisinaan tilaisuuden vierasmäärää on kasvatettu videoyhteyden avulla. Myös valokuvien merkitys on korostunut, sillä niiden avulla tilaisuuden tunnelmaa voi välittää suuremmallekin joukolle läheisiä.

Me olemme apunasi tilaisuuden järjestämisessä myös erikoisaikoina. Haluamme myös muistuttaa, että pienestä väkimäärästä huolimatta tilaisuuden tunnelmasta tai arvokkuudesta ei tarvitse tinkiä.

13.04.2021Hautajaiset korona-aikana
19.03.2021Surun hetken koittaessa
15.02.2021Hautapaikan hoito vuodenaikojen vaihtuessa
19.01.2021Hautajaiset - mitä pukea päälle?
09.12.2020Hautausprosessi - mitä tapahtuu suruviestin jälkeen?
12.11.2020Surun hetkellä - hautapaikka ja sen valitseminen
14.10.2020Jäähyväiset rakentuvat muistoista
23.09.2020Hoidamme puolestasi perunkirjoituksen alusta loppuun
09.09.2020Tietotaitoa vuosikymmenten ajalta