044 786 6964 *päivystys 24h* asiakaspalvelu@tampereenseudunhautauspalvelut.fi

Hautajaisvieraana

3 tammi, 2023

hautaustoimisto tampere

Hautajaisvieraana

3 tammi, 2023

hautaustoimisto tampere

Läheisen poismeno koskettaa aina, eikä silloin päällimmäisenä mielessä ole hautajaisetiketti. Ja vaikka hautajaisiin osallistuisi vain vieraan roolissa, voi silti joutua miettimään hautajaisetikettiä ennen tilaisuutta. Tärkein sääntö on helppo muistaa: hautajaistilaisuuden merkitys on läsnäolossa. Tilaisuus kunnioittaa vainajaa ja tämän elämää – muistellaan ja tehdään surutyötä yhdessä.

Hautajaisetiketti tarjoaa puitteet tilaisuuden sujuvuudelle, mutta suuri merkitys on myös vainajan persoonalla ja läheisten toiveilla tilaisuuden sisällöstä. Siksi jokainen hautajaistilaisuus on omanlaisensa, ja lopulta osallistujat tekevät juhlan.

Hautajaisten siunaustilaisuudessa ensimmäiset penkit on varattu lähimmille omaisille. Vainajan omaiset istuvat tavallisesti oikealla puolella ja muut kutsutut, kuten ystävät, kollegat ja tuttavat, tilan vasemmalla puolella.

Hautajaisiin usein kuuluvat kukkatervehdykset ja muistosanat. Kukkatervehdystä varten siirrytään arkun äärelle ja muistosanojen lausumista seuraa hiljainen hetki. Kukkia laskiessa ja muistosanoja sanottaessa katsotaan arkkua, ja ennen arkulta poistumista käännytään kohti lähiomaisia ja kumarretaan heille vähäeleisesti kunnioituksen osoittamiseksi. Usein lähiomaiset aloittavat kukkatervehdykset, heitä seuraavat muut sukulaiset ja viimeisenä tuttavat ja ystävät. Samaa järjestystä noudatetaan, kun arkunkantajien jälkeen siirrytään ulos tilaisuuden päättyessä.

Siunaustilaisuuden jälkeen tulee usein vapaamuotoinen muistotilaisuus. Muistotilaisuuteen usein liittyvät musiikki, adressien lukeminen sekä kahvitarjoilu tai muistoateria.

Tarkkaa etikettiä tärkeämpää usein on osoittaa arvostusta vainajaa ja omaisia kohtaan sekä yhdessä jakaa surukokemus. Vainajan muistaminen sekä myös yhdessä koetuista hetkistä iloitseminen on sallittua.

TSH – Tampereen Seudun Hautauspalvelut on Tampereella ja lähikunnissa palveleva hautaustoimisto. Surun hetkellä autamme omaisia keskittymään surutyöhön – voit huoletta uskoa meille kaikki hautajaisiin liittyvät järjestelyt.