044 786 6964 *päivystys 24h* asiakaspalvelu@tampereenseudunhautauspalvelut.fi

Kirkkoon kuulumattoman hautaus

1 syys, 2022

hautaustoimisto tampere

Kirkkoon kuulumattoman hautaus

1 syys, 2022

hautaustoimisto tampere

Kirkkoon kuulumattomien hautaukseen ei varsinaisesti ole olemassa sääntöjä tai perinteitä noudatettaviksi. Aiemmin ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista on kuulunut evankelisluterilaiseen tai muuhun kirkkoon, mutta nykyään enää kaksi kolmannesta, joten ei-kirkolliset hautajaiset yleistyvät nopeasti.

Vainajan viimeisen tahdon kunnioittaminen on kaikissa tapauksissa tärkeää. Hautaustestamenttia ei aina ole, joten omaiset joutuvat usein sopimaan keskenään parhaasta hautaustavasta ja muista yksityiskohdista. Myös kirkkoon kuulumattomille voidaan järjestää kristillinen hautaan siunaaminen, mutta tästä on hyvä keskustella rauhassa papin kanssa ja varmistaa, että tämä on vainajan vakaumuksen ja tahdon mukainen ratkaisu.

Kirkkoon kuulumaton vainaja voidaan tuhkata tai haudata arkussa

Arkun hautaan laskeminen tai tuhkan sirottelu voidaan järjestää vapaamuotoisen seremonian mukaisesti. Suomessa luterilaisen kirkon hautausmaat toimivat yleisinä hautausmaina, joten seurakunta on velvollinen tarjoamaan hautapaikan myös kirkkoon kuulumattomille paikkakuntalaisille. Myös tuhkan sirottelu mereen tai muualle on nykyään tavallista mutta luvanvaraista.

Muistotilaisuus on omaisten ja lähimmäisten tapa muistaa vainajaa

Kirkkoon kuulumattoman muistotilaisuus on myös vapaamuotoinen, ja se voidaan järjestää esimerkiksi vainajan kotona tai julkisessa juhlatilassa. Tilaisuuden ohjelmana voi olla erilainen vainajan muistelu esimerkiksi muistopuheiden muodossa. Tilaisuus järjestetään vainajaa kunnioittaen ja läsnäolijat huomioon ottaen.

Mistä apua kirkkoon kuulumattoman hautaukseen?

Tampereen Seudun Hautauspalvelujen asiantunteva henkilökunta on apunasi. Voit kysyä meiltä mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta hautaukseen ja hautajaisiin liittyvästä asiasta, ja autamme mielellämme. Meillä on pitkään toimineen perheyrityksen kokemus mitä erilaisimpien hautajaisten järjestämisestä. Autamme myös käytännön asioissa tarpeesi mukaan, jotta sinä ja muut läheiset voitte keskittyä surutyöhön.