044 786 6964 *päivystys 24h* asiakaspalvelu@tampereenseudunhautauspalvelut.fi

Hautaustestamentti – mielenrauhaa itselle ja läheisille

17 marras, 2021

Hautaustestamentti

Hautaustestamentti – mielenrauhaa itselle ja läheisille

17 marras, 2021

Hautaustestamentti

Omiin hautajaisiin on mahdollista vaikuttaa. Toiveita voi kertoa ääneen lähipiirille tai asian voi hoitaa virallisemmin hautaustestamentin avulla. Asioiden miettiminen ja järjesteleminen voi tuoda toisille mielenrauhaa ja helpottaa surun hetkellä myös läheisten oloa. Hautaustestamentti ei ole pakollinen asiakirja, mutta halutessaan sen avulla voi suunnitella toiveiden mukaisen tilaisuuden.

Hautaustestamentin tarkoituksena on varmistaa, että hautajaiset ja siunaustilaisuus ovat vainajan toiveiden mukaisia. Hautaustestamenttiin voi eritellä toiveita liittyen tilaisuuden kulkuun, budjettiin, hautapaikkaan hautaustapaan eli siihen, toteutetaanko hautaus tuhkattuna vai arkussa.

Hautaustestamentti voi olla juuri niin yksityiskohtainen, kuin henkilö haluaa. Esimerkiksi arkku ja mahdollinen uurna on mahdollista valita etukäteen omien mieltymyksien mukaan. Lisäksi hautaustestamenttiin voi esittää toiveita vaatetuksen, hautakiveen, vieraslistaan, kukkalaitteisiin ja -koristeisiin sekä tilaisuuden musiikkiin liittyen. Myös tilaisuuden tarjoiluista voi esittää toiveensa.

Hautaustestamentti on virallinen asiakirja, ja se vaatii allekirjoitukset ja todistajat ollakseen lainvoimainen. Mikään pakko sellaista ei ole kuitenkaan toteuttaa. Jos ajatus hautaustestamentista tuntuu luontevalta, niin se voi olla oikea ratkaisu, mutta asiat järjestyvät myös ilman kyseistä asiakirjaa. Vaihtoehtoisesti omat toiveet voi tuoda ilmi myös vapaamuotoisemmin keskustelemalla läheisten kanssa tai kirjaamalla toiveet ylös epävirallisemmin. Jos omia toiveita on kirjannut ylös, on kuitenkin hyvä kertoa siitä myös jollekin läheiselle. Tärkeää on kuunnella omia toiveita ja itselle luontevimmalta tuntuvia järjestelyjä.

Tamperelainen hautaustoimisto TSH on tukenasi surussa ja apunasi kaikissa hautajaisjärjestelyissä lämmöllä ja vuosikymmenten kokemuksella.