044 786 6964 *päivystys 24h* asiakaspalvelu@tampereenseudunhautauspalvelut.fi

Eri uskontokuntaan kuuluvien ja uskontoon kuulumattomien hautaus

24 kesä, 2021

uskontokuntaan kuulumattomien hautaus

Eri uskontokuntaan kuuluvien ja uskontoon kuulumattomien hautaus

24 kesä, 2021

uskontokuntaan kuulumattomien hautaus

Vaikka Suomen kulttuurissa näkyy vahvasti evankelis-luterilainen kirkko, eri uskontokuntien jäseniä sekä kirkkoon täysin kuulumattomia löytyy Suomesta yhä enemmän. Erilaiset taustat voivat vaikuttaa hautausjärjestelyihin ja siunaustilaisuuden kulkuun. 

Taustasta riippumatta jokaisella on oikeus hautapaikkaan – siihen ei vaikuta uskontokunta tai vaikkapa uskonnosta eroaminen. Usein eri asuinalueilla on myös esimerkiksi tunnuksettomia hauta-alueita hautausmaiden läheisyydessä, jos sellainen on ollut vainajan toiveissa. Uskontoon kuulumatonkin voidaan siunata hautaan, jos se on ollut vainajan toiveissa tai läheiset niin haluavat. Siunauskappelitkin ovat käytössä myös muiden uskontokuntien ja uskontoon kuulumattomien siunausta varten. 

Uskontojen ja taustojen kirjo vaikuttaa järjestelyihin?

Eri uskontokuntia löytyy suomestakin lukuisia, joten yksiselitteistä vastausta eri uskontojen ominaispiirteistä ei ole mahdollista antaa. Lisäksi läheisten toiveet vaikuttavat aina hautausjärjestelyihin ja tilaisuuden lopulliseen kulkuun. Ohessa kuitenkin muutamia esimerkkejä erilaisista hautausperinteistä.  

Islamilaiseen hautausperinteiden mukaan hautaaminen tapahtuu omalle hautausmaalle. Vainaja pestään perinteisesti hautauspäivänä, ja pesun jälkeen tämä puetaan käärinliinoihin. Vainaja asetetaan arkkuun kyljelleen ja hauta kaivetaan itä-länsisuuntaan niin, että kasvot osoittavat etelään. Ortodoksinen siunaus puolestaan tapahtuu useimmiten ortodoksisessa kirkossa tai kappelissa. Vainaja puetaan arkkuun kauniiseen vaatekertaan ja kaulaan laitetaan risti. Arkkua koristavat ortodoksiristit. Jehovan todistajat harvemmin järjestävät siunaustilaisuutta, vaan vainaja siirretään suoraan tuhkaukseen.

Kirkkoon kuulumattoman hautaus tapahtuu yleisesti samalla tavoin, kuin kirkkoon kuuluvan, mutta siunaustilaisuutta ei aina haluta järjestää. Mahdollinen jäähyväishetki on kuitenkin mahdollista toteuttaa, ja siellä puhujana voi toimia esimerkiksi vapaa-ajattelija. Jos toiveissa on, voidaan myös kirkkoon kuulumattomalle järjestää siunaustilaisuus. 

Kuten yleensäkin, taustasta, uskontokunnasta tai uskoon kuulumattomuudesta huolimatta mahdolliset vainajan elinaikanaan esitetyt toiveet ja omaisten toiveet ovat hautaus- ja siunausjärjestelyissä keskiössä. Tampereen seudulla palveleva hautaustoimisto TSH on tukena surun hetkellä uskontokunnasta riippumatta.