044 786 6964 *päivystys 24h* asiakaspalvelu@tampereenseudunhautauspalvelut.fi

Vieraana hautajaisissa

14 touko, 2021

hautajaisvieraat

Vieraana hautajaisissa

14 touko, 2021

hautajaisvieraat

Hautajaisiin liittyy monia perinteisiä toimintatapoja, joita usein noudatetaan ja jotka vaikuttavat tilaisuuden etenemiseen. Hautajaisten toimintatavat voivat mietityttää ennen tilaisuuteen osallistumista. Tärkeintä on kuitenkin pitää mielessä, että tilaisuuden ytimessä on läsnäolo – tilaisuuden tarkoituksena on kunnioittaa vainajaa ja tämän elämää, surra yhdessä ja muistella yhteisiä, kauniita ja elämään jääneitä hetkiä.

Perinteisten toimintatapojen kertaus voi kuitenkin helpottaa hautajaisiin osallistumista ja tarjota mahdollisuuden keskittyä tilaisuudessa jäähyväisiin. Tilaisuuteen ja sen kulkuun vaikuttavat perinteiden lisäksi usein myös vainajan persoona ja läheisten toiveet tilaisuudesta.

Siunaustilaisuudessa tilan ensimmäiset penkit on varattu lähimmille omaisille. Lisäksi vainajan omaiset istuvat tavallisesti tilan oikealla puolella. Muut kutsutut, kuten ystävät, kollegat ja muut tuttavat istuvat perinteisesti tilan vasemman puolen penkkiriveille.

Hautajaisiin kuuluvat kukkatervehdykset ja muistosanat. Kukkatervehdystä varten siirrytään arkun äärelle ja muistosanojen lausumista seuraa muutaman sekunnin hiljainen hetki. Kukkia laskiessa ja muistosanoja sanottaessa katsotaan arkkua, ja ennen arkulta poistumista käännytään lähiomaisiin päin ja heitä tervehditään vähäeleisellä kumarruksella. Usein lähimmät omaiset aloittavat kukkatervehdykset, seuraavana vuorossa ovat muut sukulaiset ja viimeisenä tuttavat ja ystävät. Sama järjestys toistuu, kun arkunkantajien perässä siirrytään ulos tilaisuuden päättyessä.

Siunaustilaisuutta seuraa usein muistotilaisuus. Muistotilaisuudelle ei ole yhtä oikeaa kaavaa, vaan omaiset voivat suunnitella halutessaan hyvin vapaamuotoisenkin tapahtuman. Tapahtuman luonteella on suuri merkitys sen kannalta, kuinka tilaisuudessa lopulta toimitaan. Tilaisuus, josta on aistittavissa vainajan luonne, koetaan usein vainajaa ja omaisten surua kunnioittavaksi. Perinteisesti muistotilaisuuteen liittyvät kuitenkin musiikki, addressien lukeminen sekä kahvitarjoilu tai muistoateria.

Kuten siunaustilaisuuden, myös muistotilaisuuden ytimessä ovat suruun osan ottaminen ja surukokemisen jakaminen, vainajan elämän kunnioittaminen ja yhdessä koetuista hetkistä iloitseminen.

TSH – Tampereen Seudun Hautauspalvelut on Tampereella ja lähikunnissa palveleva hautaustoimisto. Surun hetkellä autamme omaisia keskittymään surutyöhön – voit huoletta uskoa meille kaikki hautajaisiin liittyvät järjestelyt.