044 786 6964 *päivystys 24h* asiakaspalvelu@tampereenseudunhautauspalvelut.fi

Hautapaikan hoito vuodenaikojen vaihtuessa

15 helmi, 2021

Tampere hautaus

Hautapaikan hoito vuodenaikojen vaihtuessa

15 helmi, 2021

Tampere hautaus

Hautapaikka on usein tärkeä paikka omaisille, ja merkittävässä roolissa vainajan muistelua ja kunnioittamista ajatellen vielä pitkään hautajaisten jälkeen. Hautapaikalle voi koska tahansa palata muistelemaan menneitä, ja usein sen merkitys korostuu erityisesti kalenterivuoden pyhien aikaan sekä vainajalle merkittävien päivien yhteydessä.

Hautakiveen ja hautapaikkaan liittyvät valinnat tehdään kuoleman yhteydessä, mutta hautapaikan hoitaminen jatkuu usein vuosikymmenien ajan. Hautapaikka tulee pitää siistinä ja turvallisena huolehtimalla hautakivestä ja haudan yleisilmeestä. Suomessa vaihtelevat sääolot antavat oman haasteensa haudan hoitamiseen.

Hautapaikka ja sen hoito keväällä ja kesällä

Kevään ja kesän aikana hautapaikkaa koristamaan voidaan tuoda esimerkiksi erilaisia kukkia ja istutuksia. Kukkia valittaessa kannattaa ottaa huomioon hautapaikan sääolosuhteet. Varjoisa tai valoisa hautapaikka vaikuttaa siihen, millaiset istutukset kannattaa paikalle valita. Kukkien hoitoon kuuluu luonnollisesti niiden kastelu ja lannoittaminen tarpeen mukaan. Myös mahdollista nurmikkoa tulee siistiä pitkin kesää. Keväällä tuulen mukana muistopaikalle lentäneet risut ja roskat on syytä kerätä. Talven kylmyys ja routainen maa ovat voineet myös jättää jälkensä hautapaikalle, ja hautakiven suoristaminen voi olla keväällä tarpeen. Silloin kannattaa ottaa yhteys hautakiviliikkeeseen.

Hautapaikka ja sen hoito syksyllä ja talvella

Maan jäätyessä mahdolliset istutukset voi olla järkevää kaivaa pois. Ilmojen viiletessä syksyllä ja läpi talven hautapaikkaa voi koristaa esimerkiksi hautalyhty ja kynttilät sekä erilaiset kylmää säätä kestävät kasvit, kuten havut tai kanervat.

Hautapaikan hoidon voi myös ulkoistaa

Haudan hoidosta voi vastata itse tai ulkoistaa sen seurakunnalle. Hoidon voi tavallisesti tilata joko yhdeksi kesäksi tai useammaksi vuodeksi kerrallaan. Yleensä hoitoon kuuluvat nurmikon leikkaus ja kukkahoito. Tarkemmat tiedot hautapaikan hoidon ulkoistamisesta saat seurakunnalta.

Tampereen Seudun Hautauspalvelut

Olemme Tampereella ja lähikunnissa palveleva hautaustoimisto. Hoidamme puolestasi kaiken hautaukseen liittyvän ja voit keskittyä huoletta surutyöhön.