044 786 6964 *päivystys 24h* asiakaspalvelu@tampereenseudunhautauspalvelut.fi

Hautajaiset – mitä pukea päälle?

19 tammi, 2021

hautajaispukeutuminen

Hautajaiset – mitä pukea päälle?

19 tammi, 2021

hautajaispukeutuminen

Usein perinteinen etiketti ohjaa hautajaisiin ja muistotilaisuuteen pukeutumista. Surun hetkellä pukeutuminen ei välttämättä ole päällimmäisenä mielessä, mutta etiketti auttaa valitsemaan tilaisuuteen sopivat vaatteet, jotka kunnioittavat surua. Hautajaisissa pukeutumisetikettiä tulisi noudattaa, ellei kutsussa esitetä erityistoiveita. Hautajaispukeutumisessa noudatetaan perinteitä eikä kyseinen tilaisuus ole useinkaan oikea paikka etiketin haastamiseen. On kuitenkin syytä muistaa, ettei pukeutuminen ole tapahtuman keskiössä, eikä siitä kannata kantaa liikaa huolta. Tummilla sävyillä sekä siistillä ja hillityllä yleisilmeellä pärjää pitkälle.

Naisille klassisia valintoja hautajaisiin ovat  hihallinen mekko tai hihaton mekko yhdistettynä jakkuun tai neuleeseen. Myös housupuku on etiketin mukainen valinta hautajaisiin. Helman pituudessa kannattaa pyrkiä vähintään klassiseen polven yläpuolelle jäävään mittaan. Naisten pukeutumiseen hautajaisissa liitetään hillitty yleisilme, joka vaikutta asustevalintoihin. Korujen tai laukkujen ei tulisi kiinnittää erityistä huomiota, ja esimerkiksi koruiksi kannattaakin valita mieluummin arkisemmat kuin säihkyvämmät ja koristeellisemmat vaihtoehdot. Kengissä suositaan yleensä kohtuullista korkoa, ja on myös hyvä muistaa, että hautausmaalla voi joutua kävelemään esimerkiksi nurmikolla. Vaatetuksessa tulisi huomioida sääolosuhteet ja takiksi voi valita vuodenajasta riippuen muun muassa trenssin tai villakangastakin.

Miesten pukeutumisessa noudatetaan samaan tapaan klassista ja hillittyä ilmettä. Musta puku yhdistettynä valkoiseen kauluspaitaan on varma valinta. Mustien kenkien pariksi tulisi valita myös mustat pukusukat. Yksityiskohtina toimivat musta kravatti ja valkoinen siistiksi taiteltu taskuliina. Ilmojen viiletessä ulkona puvun päälle puetaan tummasävyinen puvun takin peittävä päällystakki. Tummat nahkahansikkaat ja muut asusteet sopivat tilaisuuteen, mutta lähiomaiset pukevat takin kanssa valkoisen kaulaliinan.

Lasten pukeutuminen hautajaisiin voi olla hieman vapaamuotoisempaa. Vaatetukseksi sopii esimerkiksi tummasävyinen hame tai housut ja vaalea siisti paita. Jalkineiksi voi valita esimerkiksi tummasävyiset siistit kengät.

Me TSH:lla autamme keskittymään surutyöhön, olemme Tampereella ja lähikunnissa palveleva hautaustoimisto.