044 786 6964 *päivystys 24h* asiakaspalvelu@tampereenseudunhautauspalvelut.fi

Hautausprosessi – mitä tapahtuu suruviestin jälkeen?

9 joulu, 2020

hautaustoimisto Tampere

Hautausprosessi – mitä tapahtuu suruviestin jälkeen?

9 joulu, 2020

hautaustoimisto Tampere

Surun hetkellä voi läheisestä tuntua, että aika pysähtyy. Suruviestin saatuaan asian käsittelyn lisäksi läheisen tulee aloittaa hautausjärjestelyt. Samaan aikaan sairaanhoitohenkilökunta puolestaan huolehtii kuolinsyyselvityksestä. Jos kuolemansyy ei ole selvä, tehdään sen selvittämiseksi joko oikeuslääketieteellinen tai lääketieteellinen tutkimus. Suomessa jokainen vainaja saa kuolintodistuksen, johon kuolinsyy kirjataan. Kun kuolinsyy on selvillä, kirjoitetaan hautauslupa. Kuolintodistuksen, samoin kuin luvan hautaamiseen, kirjoittaa yleensä vainajaa hoitanut lääkäri.

Ennen hautausta vainajaa säilytetään kylmätiloissa. Hautaustoimiston väki huolehtii vainajan vaatetuksesta ja muista valmisteluista. Vainajalle voidaan pukea joko omat vaatteet tai hautaustoimiston tarjoaman vaatetus omaisten toiveita kuunnellen. Arkkuun on myös mahdollista jättää joitain muistoesineitä.

Samaan aikaan kun vainaja valmistellaan hautaan, järjestelevät omaiset usein yhdessä hautaustoimiston kanssa hautajaiset. Hautajaisia varten tulee sopia, halutaanko vainaja haudata arkussa vai tuhkana, sekä tilaisuuden aika ja paikka.  Läheisten toiveita kuunnellen valitaan tilaisuuteen vainajaa kunnioittava musiikki, kukat sekä suunnitellaan muistotilaisuuden tarjoilut ja ohjelma. Hautajaiset ovat vainajan viimeinen juhla, ja muistotilaisuudessa saa näkyä vainajan luonne ja mahdolliset toiveet. Muistotilaisuuden luonteelle ei ole olemassa yhtä oikeaa muottia, vaan läheiset voivat suunnitella tilaisuuden, jollaisen vainajakin haluaisi pidettävän.

Hautausprosessi voi olla omaisille raskas kokemus, mutta usein samalla myös tärkeä osa surutyötä. Jokainen läheisensä menettänyt kokee asiat omalla tavallaan, ja haluamme olla apunasi juuri niin paljon, kun on tarpeen, läpi koko hautausprosessin. TSH – palveleva hautaustoimisto Tampereella.