044 786 6964 *päivystys 24h* asiakaspalvelu@tampereenseudunhautauspalvelut.fi

Surun hetkellä – hautapaikka ja sen valitseminen

12 marras, 2020

Surun hetkellä – hautapaikka ja sen valitseminen

12 marras, 2020

Hautapaikan valitseminen on yksi niistä asioista, joista omaisten on surun hetkellä päätettävä. Hautapaikan ja mahdollisen muistomerkin valitseminen on siinä suhteessa merkittävää, että ne jäävät jäljelle, kun hautajaiset ovat ohi. Vielä vuosienkin päästä omaisella on paikka, jonne sytyttää kynttilä muistoksi.

Usein ensimmäinen ajatus hautapaikasta liitetään hautausmaahan, ja se onkin yleisin paikka vainajan hautaukselle. Seurakunnat ovat velvollisia luovuttamaan hautapaikan kaikille kunnassa asuneille, seurakunnan jäsenyys ei siis ole peruste hautapaikan saamiselle. Hautapaikka ei ole ikuinen, vaan paikasta lunastetaan sopimusajaksi. Hallinta-aikaa voi kuitenkin halutessaan jatkaa, ja asiasta tiedotetaan hyvissä ajoin ennen sopimusajan päättymistä. Kun vainaja halutaan haudata muualle kuin omalle asuinpaikkakunnalleen, esimerkiksi tämän synnyinkuntaan, tulee tästä sopia kyseisen paikkakunnan seurakunnan kanssa.

Hautapaikalle valitaan usein myös muistomerkki, jotta paikalle jää kaunis muisto vainajasta. Muistomerkki voi olla esimerkiksi kivi tai risti, ja erilaisilla valinnoilla voidaan viestiä vainajan luonteesta. Yleensä hautakivessä lukee nimen lisäksi ainakin syntymä- ja kuolinaika. Usein seurakunta antaa tarkempia ohjeita siitä, millainen muistomerkki on esimerkiksi kokonsa ja tyylinsä puolesta hautausmaalle sopiva.

Vaikka hautausmaa on paikka, jonne vainajat useimmiten haudataan, on sille olemassa vaihtoehtoja. Jos toiveena on esimerkiksi haudata tai sirotella tuhkat muualle kuin hautausmaalle, tulee siihen olla maanomistajan lupa. Jos tuhkien sirottelupaikalle halutaan muistomerkki, tarvitaan siihen myös aluehallintaviraston lupa.

Hautapaikan ja muistomerkin valinnassa otetaan yleensä huomioon sekä vainajan mahdolliset toiveet että omaisten toiveet. Usein hautapaikka on merkityksellinen erityisesti omaisille – vaikka läheinen on poissa, jää paikka, jossa hiljentyä ja muistella yhteisiä hetkiä.

Me Tampereen Seudun Hautauspalveluissa autamme kaikissa hautajaisiin liittyvissä järjestelyissä – vuosikymmenten kokemuksella. Olemme Tampereella ja lähikunnissa palveleva hautaustoimisto.